Pages

Thursday, September 8, 2011

My BF Story

Tbaca Piya punya blog pasal bf, aku pon nk story bout mine. Alhamdulillah, Nabilah dah mcecah ke 3bulan, begitulah jugak tempohnya aku BF nabilah. Syukur aku dapat BF exclusive, without any FM involvve. Lucky me...and pity them to those yg xberapa bernasib baik. Before bersalin aku pikir nk BF ni cm senang, but thru reading ade gak org yg ade problem... i wonder why kn... but actually xsemudah itu. You have to fully prepared physically, mentally, emotionally. Kiranya kne berjiwa KENTAL la kan sebab banyak dugaan yang akan mendatang, kita xketahui. Mayb not now but later...who knows.

As I said just now, awlnya aku mmg xde problem utk BF nabilah, but now...aku sudah mula kusut bila nabilah xnak menyusu. Direct BF mmg dia boleh terima but not by bottle. Mayb sebab da sedap menyusu badan sminggu lebih time cuti raya hari tu. Kesian la kt pengasuh dia, nk menghadap si kecik ni yg kalo mnangis hhuhuh sgt nyaring skali suaranya. Aku dapat bayangkan... Adusss sedey tu aku pikir2 balik nabilah xmyusu. Bayangkanla...aku anta dia pukul 10, amek dalam kol 6++ yang diminum cuma 1botol,2oz susu... biasanya bulan puasa, kalo aku anta kol 10 sampai kol 5cmtu abesla 3botol. ***jgn tnya apsal g keje kol 10 ahahha***

Seriously sikit dia minum. Aku sebagai ibu ni, xda la rasa tguris hati ke hape, cuma risaula kan dia xmau minum susu botol. Tu pon bila dia dh betul2 lapar br minum. Tiap kali amek dia, dia dah knal kan ibu dia...mula la buat muka sedey...nangis. Sedey kne tinggal, rindu kat ibu. Aku cm nk mnetes air mata ***uuhuhu syahdu weh, touching tu*** Tp kne kental la kn, xkan nk mnangis kt umah pengasuh tu pulak kan?! Sengal jek~ Sian kt nabilah, dia xmau accept botol. Aku try baca kt forum susu ibu, dia suggest bg gak, but try bberapa approach la.

1) Guna botol tapi disusukan oleh orang selain ibu. Sebabnya baby dah set yang bila dia dgn ibu, dia akan direct BF + texture nipple tu dia dh tau.

2) Change bottle nipple kepada nipple latex leper. Dikatakan ia seakan2 nipple semulajadi. Havent try yet...

3) Cup feeding but ada a few kata baby xkenyang. I dont know...x try lg.

Ada pulak org yg suggest suruh bg FM, WT* hahha xmcarut ok... bukan aku mrendah2kan FM ni tapi rasanya belum terdesak lg kot and problem tu sebenarnya with bottle nipple and xde kaitan dgn susu pon. Sebab Nabilah menyusu spt biasa bila direct BF, and gudnews is lebih kerap dari selalu...mayb terlalu lapar. Boleh kata about an hour and so...dia akan menyusu. ***Ibu's Gudgirl mmg bijak*** Hurm masalah tetap masalah, pening aku xsenang duduk kt ofis tpikir si kecik menyusu tak. Anyway, i'll try 2nd method dlu, let's see how it goes. Hopefully and I pray that nabilah bole accept la kan.. Amin!!!

Hati tak senang adeihhhh

2 comments:

asna cute said...

asna dpt susukan haikal sekejap jer cz ada masalah lain..

Puan Nurul said...

Hurm tula, xsemua org dpt rasai moment tu kn, walaupon sekejap tp precious. =)