Pages

Thursday, March 31, 2011

Antenatal Class

Mmg excited dgn entry kali ni sampai xtau nk mula camne... hahahha ***weng*** 
Encik Nizam and I br pas attend antenatal class at DEMC, at first pikir2 jugak...perlu kah, nk gi kah? But Encik Nizam kind of interested tuk join this class and I thought why not kan? Ibunya pulak agak slow sket respon hahaha... 

 
This is the scheduled activity for the day. I would say it was a great experience and would like to recommend for those mother and father-to-be to join in any antenatal class! Especially for the 'first-timer'... Some would say, why should I join?, It's expensive... or it's a common sense! uhuhuh I would say yes and no... Yes, it's a bit pricy but it's the knowledge and experience which u cant buy. And why u should join...simply because it's educational. You wouldn't know until u learn... anyway, it is from the expert kan? Just be there, listen, take part and learn! You'll enjoy it! 

Actually I'm a bit tired to attend the antenatal class that day, because of there's a birthday celebration of my dear nephew, Irfan. My SIL was excited to proceed with the birthday party plan as there's no other week that will make fine for everyone, and gladly she has change the date to Saturday as I cant attend on Sunday. Thanks anyway, I enjoyed it so much...coz dpt jugak jumpa Ipan that day uhuhuh. I was a bit exhausted and tired but baby was so excited waking me up...until I cant even taking a short nap after my Subuh prayer... 

We reached DEMC at about 815a.m to register and the organizer kindly asked us to have a breakfast first before proceed with the activity at 845a.m. We met with Rahim & wife, Lela... he's one of RE at work. Xsangka pulak ade org yg dikenali join the same class..uhuhuh. (Owhh...suka terlajak cite merepek2 kan? -_-'' )

First activity was a talk by nutritionist, a representative from Fonterra. She explain bout what should be taken by mama & baby. She also said that pregnant mummies need extra 300kcal /day and those who are breastfeeding needs an extra of 500kcal! How do u know its 300kcal? Dia bg few contoh foods yg contain about the same amount such as nasi ayam and 2glass of Anmum milk.. Of coz la die suggest the anmum milk, as she represents the brand. Few games conducted by her and free gifts! Me and encik nizam got 2 gifts from her! Thanks! ^o^ (CD and soft toy!) Haa... tringt pasal soft toys ni, die ade mention yg babies (i think few months age) only can detect 3colors that is red, white and black... 

Next activity was with Dr Norleen, she's one of the O&G specialist at DEMC and also she's one of the founder! Pregnancy & Labour Processadalah topik yang ditunggu2 oleh semua. Mana xnya, this is the one yang akan dihadapi xlama lg. And most yang attend pon already 7 months and above.. 'It is an art' when she describe about the process of delivering. The slide show was real and live, about the labour process. Dalam proses bersalin ni, usually ada 3 doc yang akan terlibat that is O&G, Anaesthetist & Paed... and so, we start with O&G doc dlu. Dr Norleen xsentuh banyak part pregnancy as we all hv went through it already. Its the labour process was most concentrated. Usually it's about 37weeks  process delivering tu bole berlaku and there's 2 kind of delivery process whether it will be normal or through operation (c-sect). There's 3 stage u've gone through before coming to the labour room... She describe to us how is it actually the real pain of delivering, symptom2, the range of delivering hours (it usually take about 8-16hours of 1st symptom, then at 2nd stage will be around an hour to two..the final will be about half an hour ....if I'm not wrong). Then, she explain on how the doc decided it's a normal procedure or operation needed based on the current situation of baby and mother. She also shows us the tool  used in the labour room such as forceps. hahah masa tgk forceps tu, berpikir2 gakla... mende besi ni, masuk dalam rahim...xngilu ke? Memangla xde perasaan tgk benda tu sbb dalam hati ni kne tabah sket kn... kalo cuak, mau xmau bersalin pulak ahhaha.Tawakal ajela...

The next doc was Anaesthetist, and he was Dr Jaseemuddin, funny guy. At first, a video presented as introduction...funny one! Hilanglah rasa ngantuk2 after having breakfast uhuhuuh... anaest. ni biasa org lebih kenal dgn nama doc bius. He's one of the doc in charge if there's a need of Epidural and so. Though the epidural is the most recommended but better u experience it in normal way...he said. Then, it was Doc Ahmad, Paed at DEMC turn to proceed with the class... Its a post-natal education what he's presenting. Very informative... but at the time I already became dizzy (haduih...ngantuk gile!) Hoping that time pass faster... Dah xdpt focus.

The next was a tour to labour room and maternity ward. As we walked and viewed the room, I realize mcm xbyk jek double bedded room. And I asked encik nizam, btul ke? Can we afford.? (Kne la pikir gak kn, org len yg kne kua duit). He then asked Encik Din (Organizer), and as we expected... biasanya bilik2 tu adalah fully occupied. If full jugak, then they hv to transfer patient ke level 5 ward, which is executive ward. Then, If xda bilik tu...we hv to be transfer to single bedded room laa... Rasanya keluasan bilik single bedded tu lebih kurang ruang double-bedded (as xdpt view bilik double tu coz of occupied at that time) bezanya adelah privacy and the toilet, u've to shared. TV, both sides ada... hehhehe. Then, encik Din bawa kitorg ke Suite room~ woowwwww!! siap ada theme lg tu. exclusive la kan... berangan aje la! hahaha...

Then, lunch break. Anyway... we've been served 4 times meal! Banyak tu.. rasanya asyik ke toilet je. Sebaik toilet bersih! hikhik After the break, ada match game, 2 partners per team. It's like a puzzle game. Guess what??!!! We won the prize, it's a pair of lil teddy. 'we dont hv to buy bears for her anymore ...we got 2 for free!' I said to encik nizam :p Really2 hoping that the next talk wouldnt make me sleep, thanks Allah... It doesnt! Malah, lg bersemangat untuk dgr! Pn Jasmeen Tay Abdullah talked about breastfeeding...with a demo lagi! heheh There's a lot yang dikongsikan tentang penyusuan, teknik &kaedah, faedah and so on. (Thanks to ARNA for sharing about barangan mengepam!) Anyway, few tips shared by Pn Jasmeen was choose the right brand of breastpump, which has similar suction as a baby. This is important as the pump will help the breast to generate more milk, and causes no pain to mommies. There's only 4 brand of bpump have been recommended... Spectra 3, Ameda.., Medela (but not all type) and 1 more...xingt! She's recommending double pumping, as it's more effective for working mommies. Storage bottle pulak, Pn Jasmeen showed MLO bottles which is BPA free plus it's been proven as 100% safe ,food-grade material. Bottles ni dpt maintain the nutritions yang ade dlm breastmilk compared to plastic storage, though it's cheaper but 60% of the nutritions susu ibu akan hilang semasa penggunaan plastik ini. Anyway, plastik ni pakai buang..so the material itself pon xmyakinkan... It's an eye opening, what she has shared with us. Everyone was concentrating while listening to her. I cant get enough pulak when the session ended...like...plz tell me more! 

The final activity was with ms physiotherapist, its a physical activities. Exercises yang ditunjukkan bagi mengurangkan rasa sakit2 badan and memudahkan bersalin! Mmg hilang rasa ngantuk after this session as we dah warming up and cooling down... hikhik bakal2 ayah pon turut sama buat senaman :p

Kesimpulan, memang experience yg bagus! Depends jugak pada minat masing2, mcm yg I attend ni more on oral presentation. Mayb ada yg lebih pada hands-on activity... anyway, yang ni pon enough for me to say its beneficial! And mendapat support encik nizam lagi, adalah sgt2 penting kan. (Coz there're some yang xberapa bertuah untuk join, as their spouse doesnt encourage and xsupport..kesian) But for me, Alhamdulillah... Banyak jugak yang xdpt share dekat sini, as too much to type plus ingt2 lupa... heheehe anyway, hopefully this will help sape2 yg nk join the class, a few overview..just sharing my experience.

Nothing u'll gain and experience unless you try it!





Finally...

Finally!!! Finally!!! Few changes, it's no more rumours and finally the truth! It's about work and work and work and baby! Will be move out from cyberjaya ofis to Shah Alam, plus the rumors about vitB was no longer rumors! And Im 30w pregnant, caya x? pantassssss masa blalu!

This week adalah week yang sdikit membosankan. Keje da bkurang, byk yang ada pon technical part jek... and documentation sume will start nextweek. Jenuhlaaa nk mgarang ayat nnt. Skang adalah masa bsuka ria sementara pindah ke operation ofis at shah alam, coz now at customer site @cyberjaya. So, alhamudulillah... segalanya diatur dengan cantik. Mengapa kata cmtu? sebab..jeng3x tinggal lebih kurang 10w +/- 2 untuk menanti saat2 bersalin. Dekat2 nk bsalin ni, makin kerap ada check up, so dekat sket dengan rumah and hospital. Walaupon encik nizam still @cyberjaya, atleast yg nk bersalin ni dekat la kn... Even both keje @cyberjaya, xde pon carpool coz of routine keje yg berbeza. 

Anyway, lepas ni ada rombakan dlm org kt ofis, based on customer requirement of the new contract. Then, xsure lagi arah tuju diri ini lebih2 lg tgh sarat mcm ni, jgn ditendang mcm bola sudah...xpon nama tetiba xde dlm list staff... haahah bole x gtu? Ada yg mniaga tempe goreng dpn ofis! hahah *joking~ Just now bos ade tnya2 whether I nk stay @cyberjaya (as rep for the team, to assist customer needs)... Seriously, I just dont understand him most of the time. Firstly, Im not at the level of sr eng yet and 2ndly he knows that there are others that would volunteer to be @cyberjaya, rather than me sebab rumah meraka adalah lebih dekat jika bkerja disini bbanding @shah alam. Common sense kn? Mayb boss konfius yg I want to be closer to Encik Nizam or die ingt we went to work together...entah... I just dont know, dont understand. 

Soalan2nya memang selalu mengundang kemarahan sebab to me, soalan yg xperlu tnya or he'll end up dengan gelak2 sinis...hohhhhhhh... mmg geramla kn bila dgr gelak tu. Sabar jekla. But I just answer it direct and precise. No gelak, no senyum2...coz xmau melayan sgt. nnt die ajak bersembang pulak. :p xpela..asalkan I answered his Q, that'll be fine. Owh....another thing, sgt la risau, ape hala tuju pasni, assign to dept mana? who's my boss? nextweek, nk duduk mana? Most of us tgh berfikir2 jugak ni. 

Alhamdulillah, berita baik dan rezeki baby jugak...wpon xda rezeki bpindah company lg spt kawan2 lain...tapi rezeki 'vitB' (ayat dari Pn Farah) yang dcanang2 oleh kwn2 kerja telah dideclare oleh our big bos. InsyaAllah, ada rezeki tu...tp xde la mention byk mne... tp syukur tetap syukur. Alhamdulillah. Ada gak suara2 nk buat mkn2 kt ofis ni, but since kami kne move out...mcm xdpt nk proceed dgn plan tu. Seronok jugak kan, setelah sekian lama xbuat makan2 kt ofis. Bila dgr pasal 'vitB' ni, ramai pulak yg dah listkan 'wishlist' hahaha...funny! but biasala tu, lebih2 lagi bila dah bkeluarga, masa ni lah nk entertain family, buat kenduri ke, makan angin ke... Me? makan angin is not in the list. Mana la nk gi dgn perut yang sarat. Jalan dari parking kt ofis pon rasa mcm berjogging 2-3 pusingan...hahaha da mcm kura2 sebab bag lappy kt blkg.  ***mengata diri sdiri kuang2x... Even nk shopping for baby stuff pon, da xlarat sgt.. rasa2nya online aje laaa...seriously, penat! Masa motherhood expo haritu pon, awl2 lg da kibar bendera putih...mana xnya, ramainya org dengan stroller, preggy tummy pon berlaga2, xkurang dgn pakcik makcik yg nk bli brg untuk cucu... I give up nk pergi warehse sale or any sale at this condition.

Few things in my baby/momma checklist yang xcomplete lg. Kne bli cepat2...sebab malas nk jalan2 hahah... 10 weeks je tinggal and I only hv weekends! About 20days~!!

Aktiviti yang xsettle : 
  • basuh baby stuff! (mana nk sidai baju bdk kicik ni? kalo xsempat..suruh cik bi dgn maksu hani laa eh :p)
  • bli ampaian!!!
  • basuh CD about 3x!
  • sediakan bag for baby and momma!
  • jemur tilam & bantal baby (hopefully weekend xhujan)
  • sarung bantal/tilam - not done!harap2 sempatla siap jahit....
  • pindah barang2 baby ke rumah atok&nenek (kuang3x..ya ampun, bsepahla umah atok&nenek nnt)
  • to buy bpump / storage & accessories (penting before delivery! encik nizam sponser hikhik)
  • cooler bag & accessories (this too...yer incik nizam :p )
  • strilliser & warmer (littlebean @ warmerbear murah sket 'katanye'...)
  • bakul baju baby for rumah s.alam & rumah atok&nenek (boleh letak brg irfan skali...kalo muat :p)
  • nursing bra
  • nursing pillow (tesco/giant pon hado) - ada yg ckp xnecessary but masa attend antenatal class, the counselor tu ckp, pillow tu boleh guna untuk baby yg mula blajar duduk...so..ok kot to buy. Carila yg worth to buy.
Owh2 tetiba byk pulak brg dlm preparation ni... pening pale~! hopefully dapat packing2 barang dengan segera sebelum baby keluar hikhhik lupa pulak nk share experience attending antenatal class! hehehhe


Semakin dekat, semakin kalut pulak... fuh2~ rilekssss....
 

Wednesday, March 30, 2011

Haru Biru

Politic has always be my last prefered topic to discuss... whether politic dalam atau luar negara. Topik ni sangat menyesakkan fikiran. Kenapa begitu? Bcoz there's always ada pergaduhan, perpecahbelahan, fitnah, penindasan dan macam2 lagi. There's one of my friend yang selalu membangkitkan topik politik dalam laman sosialnya.. To me, it's good that he's sharing an issue with others but sometimes, topik tu boleh jadi panas jugak... Maklumla bila dah menyentuh bab politik, ada yang merasakan sensitiviti terusik dan tercalar.

But what I hate most was bila isu agama Islam ini dibelitkan dalam politik sebagai umpan untuk memutarbelitkan fakta. Isu yang sepatutnya jatuh 'haram' ditukarnama nya menjadikan keadaan seperti babi itu tidak lagi haram kerana ia adalah khinzir. (faham ke?) Begitu juga apabila sesuatu pemahaman telah disebarkan, bagi menutup sesuatu agenda, lantas mengakibatkan timbul isu dikalangan rakyat. Ramai yang meminta supaya taraf kesama rataan.. sekularism?!

Salah faham dalam politik ini banyak mengudang buruk daripada baik...sehinggakan ramai diantara muda-muda lebih terjerumus kepada ikut2an dan ada juga mengambil langkah untuk tidak mengundi. Penyebaran berita2 yang berunsur palsu dan fitnah juga telah menyebabkan kita sebagai masyarakat berpecah belah. Kenapa perlu memfitnah dan kenapa perlu berpecah belah. Saya merasakan bahawa suatu parti politik itu ada hak masing2 untuk membuktikan apa yang dipertahankan dan diperjuangkan  kepada rakyat. Rakyat kini makin bijak untuk mbezakan baik buruk sesuatu perkara itu... Hanya dengan professionalisme, ahli2 politik ini dapat menambat hati para pengundi.

Baru2 ni, tersebar cerita tentang video yang sepatutnya, di media massa dan cetak...Saya tidak nmpak motif yang cuba disampaikan, tetapi konklusi dari saya adalah betapa beraninya seseorg itu menyebarkan aib, yang sangat2 dilarang Allah s.w.t... Sesungguhnya Allah telah mencipta makhlukNya itu dgn sebaik2 kejadian. Baiklah kita mencerminkan diri sdiri...xperlu menilai orang lain, namun jika saudara seagama itu harus ditegur, perlu ada cara dan tertibnya...tanpa mengaibkan. Wallahua'lam.

Islam itu Indah, Islam itu Sempurna...

Monday, March 28, 2011

The Direction



This morning.... my bos YM-ed me...

Bos :What's ur direction after this?
Me : What choice do I have? Can u just email the detail and then we can make our decision
Bos : I dont have the direction to do so... Do u want to do Technical & Analysis Reporting?
Me :  Isn't it the NOC dept job?
Bos : There's no more NOC after this... 
Me : Hurm...U are managing the reporting team aren't you?
Bos : It's not final. Mayb someone else.
Me : (Haih...putarbelit apekah ini?) I dont know what to choose and what choice I have, but I think I can try and manage to do it.
Bos : Or do u want to involve in testing or project management? 
Me : (I think I've asked u, what choice do I hv but u resist to give any option... then now what? Haduih letih laa) Er.. i dont know what to choose.
Bos : Pikir cepat...or nk buat solat istikharah?
Me : (Hahhaha it's funny...) I think I buat solat istikharah dlu la...(seriously...)

End.

Bole understand ke the conversation? This is a big thing. How can I make up my mind that fast....even so, what choice do I have. Am I angry at my bos? I would say Im not sure..coz he seems like unsure himself... But if it's not final, better not to discuss about it yet because it can cause a confusion... 

Actually, do I have to choose or the management has the right to assign me? Me...Konfius.
How can one expect others to understand what he's thinking?

I'm thinking and making decision...but what am I thinking? I dont know...
 

Friday, March 25, 2011

Berjalan Atas Duri

Assalamualaikum. Sedikit perkongsian pada hari Jumaat yg mulia dan penuh barakah ni mengenai isu 'berjalan di atas duri'. Topik ni adalah topik perbincangan di Warna Pagi radio IKIM FM bersama penceramah undangan Ustaz Syed Mohd Norhisyam. Apa yang bole dirungkaikan dari makna isu ini adalah berkenaan sifat takwa. Sangat detail penjelasan ustaz, yang merangkumi kehidupan seharian kita sebagai manusia, tanggungjawab kepada-Nya juga sebagai insan di muka bumi Allah s.w.t. Begitu juga dengan persoalan dan perkongsian dari para pendengar radio IKIM yang tidak jemu memberi input dan huraian yang bernas! Syabas!!! (Bukan promo utk radio IKIM, tapi salah satu cara dakwah...mengajak pada kebaikan. InsyaAllah. Perkongsian setiap pagi yang sangat bermanfaat!)

Personally, saya memang suka dengar dakwah dari penceramah bebas ni, Ustaz Syed Mohd Norhisyam is one of favorite pendakwah. Kata2nya berjaya menusuk jiwa dan membuka mata si hati kering ini. (huhuh... bukan mudah untuk berdakwah dan diterima ramai) but his approach really has attracted me and made me stunt in front of TV or while listening to radio. Most of us bila dengar ceramah je, baru ustaz or pengerusi majlis intro...mula la gatal tangan switch to other channel. Hehehhe that was normal.. But now, after following his talk, I became more and more interested to listen. 

Anyway, sudah lari topik... Tentang talk pagi td, even Siti and Pian (DJ Warna Pagi IKIM FM) terdiam pabila ustaz mula mengupas mengenai topik ini. Sifat Takwa ini sangat menyeluruh, iaitu menyentuh kepada amanah, tanggungjawab dan kepercayaan. Ada diceritakan juga tentang penyebaran fitnah kepada diri Aisyah r.a. (isteri Nabi Muhammad s.a.w) yg pernah didakwa berzina oleh orang munafiq. Na'uzubillah... Sampai ke pengetahuan isteri Ayoub (xcompletely ingt siapa...) dan dia menyampaikan kepada suaminya bahawa Aisyah r.a. telah berzina. Maka, soalan Ayoub pada isterinya, jika kamulah...adakah kamu akan berzina? Maka jawab si isteri...tidak sama sekali. 'Jelas, Aisyah r.a. jauh sekali akan membuat perkara demikian kerana sesungguhnya dia adalah lebih kuat keimanannya dari kamu' jawab ayoub pada isterinya. Wallahua'lam. Apa yang dapat dirumuskan disini adalah sifat takwa ini mencermin dan mengukur kepercayaan dan keimanan seseorang. Fitnah yang dilontarkan kepada 'Ummul Mukminin' itu adalah satu kisah sebagai pengajaran kepada kita bagaimana fitnah itu tersebar dan bagaimana kita sebagai umat Islam berhadapan dengannya. Jelas sekali Ayoub adalah seorang yg penuh ketakwaan dalam diri. Ustaz Norhisyam juga ada menyebut bahawa, kita telah dikira sebagai bersubahat dalam penyebaran fitnah itu walaupun dengan hanya mengiyakan... Selain itu, dosa memfitnah ini hanya akan terlerai apabila yang diaibkan bebas dari tuduhan palsu itu bilamana si penfitnah ini declare kepada khalayak ramai yang ia hanyalah fitnah semata. Wallahua'lam.

Dalam perbincangan ini ada juga membincangkan takwa dari segi amanah. Amanah terhadap tanggungjawab..contohnya sebagai pekerja dan majikan. Ini biasa berlaku, saya pon xlari darinya... Astaghfirullah... There was a phone call from pendengar IKIM bertanya soalan yang begitu interesting that is, 'Perkataan takwa itu selalu disebut dimulut, tetapi xsampai dihati...maknanya... Sekarang kita berjalan pon dah xrasa sakit even duri tu da mencucuk2 kaki...macamana yer ustaz?' (Ayat telah diubah suai mengikut pemahaman...akibat xingt ayat yg exact) Benar, kadangkala kita leka dan lalai walaupun seringkali kita menyebutnya...tapi tindaktanduk kita tidak mencerminkannya. Ustaz ada mengatakan tentang penerapan akidah dalam diri adalah penting.  Bak kata ustaz, menjadi orang yang berkira dalam menjalankan ibadat dan tanggungjawab, sehinggakan dosa '20sen' pon kita xsanggup nk buat. Mengupas tentang surah luqman (ulasan perkongsian),dimana luqman menasihati dan membimbing anaknya dalam menjadi Umat Islam yang beriman dan bertakwa pada Maha pencipta dan sekalian makhluk. Jika dibandingkan dengan masa kini, ramai ibu bapa menerapkan rasa takut itu pada 'hantu' dan kepercayaan karut. Kenapa tidak dijadikan dan diterapkan bahawa Allah lah yang berkuasa dan takut pada-Nya.

Semoga menjadi iktibar. Banyak lagi kisah dan perkongsian pagi tadi, yang gagal saya kongsikan. Tidak lengkap rasanya, tapi...harapan agar kita dapat dengar perkongsian seterusnya pada Jumaat akan datang InsyaAllah. Semoga hiburan itu bukan sahaja untuk halwa telinga, malah dapat membersihkan hati dan jiwa dari noda2 dan titik hitam yang menggelapkan hati..InsyaAllah.

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat.  Untuk manfaat bersama =)

Wednesday, March 23, 2011

You Were Born Beautiful

Beauty? Beautiful? Perkataan 'cantik' yg di'translate' dr 'beauty' boleh dijelaskan dengan byk maksud dan pelbagai jenis huraian. Cantik dari sudut lahiriah atau batiniah. Terlintas untuk tulis tentang topik ni disebabkan beberapa perkara yang mengganggu minda, lantas mencari bahan bacaan sebagai reference... Antara favorite blogger dan ustaz yang terkenal dan aktif diblog ialah ustaz ' Saiful Islam' atau nama sebenar Ustaz Hasrizal. Disini beliau berkongsi cerita dan pandangan tentang isu yang sdg saya kupas. 

Apa yang saya boleh katakan disini, bahawa kebanyakkan wanita zaman ini menafikan hak yang telah Allah berikan dan yang telah diperjuangkan Rasulullah s.a.w. Mengapa begitu? Allah telah terang2an memuliakan hak wanita dan Rasul-Nya juga telah berusaha membuang dan menghapuskan perspektif tentang wanita sejak dari zaman arab jahiliah dahulu, mengapa kita umatnya sekarang dengan mudah dan bangga menghambakan diri terhadap kecantikan mengikut budaya barat?

Perasaan runsing dan risau melihat lambakan gambar dilaman sosial muda mudi dengan pelbagai aksi yang jelas mencemar maruah dan harga diri mereka. Namun, sedarkah mereka? Terasa sedih dan sayu melihat gambar2 ini terpampang, sedangkan kita saudara seagama tidak mampu menegur dan berkata apa2. Mereka seakan2 bangga dengan apa yg dimuat turun. Geleng kepala...Teringat kepada Atok (nenek) yang pernah mengutarakan kerisauannya, antara perbualan biasa adalah tentang cucu2 yang kian dewasa dan membesar. Atok sentiasa risau akan cucu2 perempuannya yang sering tidak mengendah akan nasihat yang diberikan, namun atok tetap tegas dengan pendiriannya untuk tetap menegur walau tidak membuahkan hasil. Sayu hati tua itu menceritakan...Tegarnya dia menegur kerana tanggungjawabnya, saham akhiratnya, sayangnya dia pada si cucu ini. Seringkali 'Si Tua' itu berdoa agar diberikan Allah petunjuk agar mereka menemui iman sejati...

Kita sebagai umat Islam wajib memberi ingatan kepada sesama saudara dalam menyebarkan syiar Islam. Namun seberapa tabah dan tegaskah kita dalam tanggungjawab ini? Allah telah mencipta kita sebaik2 kejadian, mengapa perlu mengubah sesuatu kejadian Allah yang cantik itu? mengapa perlu ditayang dan di'expose' kepada khalayak sedang kita Umat Islam mengetahui hukum halal haram, serta aurat kita terhadap mahram dan sebaliknya. Kita, wanita tidak perlu menghambakan diri untuk menjadi tatapan umum kerana ia hanya akan menyebabkan kerugian dan mengundang kebinasaan pada diri sendiri. Jenayah rogol, sumbang mahram kian menular...akibat runtuhnya Iman dalam diri individu, kurangnya kepekaan kita sebagai wanita menjaga aurat walaupun dirumah. Kita sendiri yang mengundang bahaya ini. Namun, teraniayanya anak2 kecil akibat kerakusan bapa, abang dan penjaga akibat kelalaian manusia terhadap hak dan tanggungjawab mereka pada si kecik ini. 

Wanita Islam itu cantik pabila bertudung litup, menutup auratnya dan penuh dgn sopan santun pabila bicara. Lebih manis dilihat begitu jika dibanding dengan wanita yang terdedah auratnya, dengan rambut mengerbang yang tanpa segan silu meniup asap rokok...berkepol2 diudara, gelak terbahak2. Apa pendapat anda? Yang mana lebih cantik dan manis? Ingatlah wanita2, 4 orang yang bakal ditarik bersama kita untuk dihitung amal...kerana mereka bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan iaitu Bapa, Saudara Lelaki , Suami dan anak lelaki. Tidakkah ada rasa bersalah terhadap mereka walau sedikit pon, begitu besar tanggungan mereka terhadap kita.



Walau tidak dapat menegur secara terang2an namun sedikit kata2 nasihat dapat dikongsi disini bagi pedoman semua.

Wahai adik,
Kelahiranmu adalah detik indah bagi Ibu dan Ayah,
Kau kelihatan sangat suci dan cantik, 
SubhanAllah...
Bak kain putih yg tanpa adanya noda,
Setiap yang ada padamu adalah kesempurnaan kurniaan Yg Maha Esa,
AllahuAkbar.

Namun Adik,
Satu ketika ku lihat kau dewasa,
Dengan mempunyai personaliti yang jauh berbeza,
Begitu juga penampilanmu yang berlainan,
Kau mengubah segalanya,
Segala kecantikan dan kesucian yang dikurniakan sejak azali,
Kau kelihatan berbeza,
MasyaAllah.

Adik,
Tidak pernahkah kau terfikir jasa ibu dan ayah,
Tulang empat kerat itu melahirkan,
'Si Tua' itu jugalah yang membesarkan,
Penat dan lelah mereka tak terbalas oleh kita,
Namun, 
Sanggupkah adik menyeksa mereka di hari perhitungan,
Sanggupkah adik melihat 'Si Dia' menderita akibat perbuatan adik?
Mengapa sampai begitu sekali?
Astaghfirullah...

Adik,
Dalam hati kecil ini tersentuh rasa sayu,
Sayang tak berbelah bagi dan kerisauan yang menggunung,
Moga aku dikurniakan kekuatan bagi membantumu,
Agar aku diberikan keyakinan untuk membimbingmu,
Harapan semoga, tidak hanya aku yang berjaya dengan ujian dari-Nya,
Ku harap kau pon sama.
InsyaAllah.

Adik,
Ku pernah terbayang kau sangat cantik,
Kau sangat menarik,
Tatkala kau mengenakan hijab dan menutupi auratmu,
Hati ini menjadi gembira dan bersyukur,
Kau sangat cantik dan menarik,
Dengan kau menjadi muslimah sejati,
Dengan kau memelihara maruah diri,
Alhamdulillah.

You  were born beautiful... Undeniable. It's Allah creation. SubhanAllah.


Tuesday, March 22, 2011

Pregnancy - Weight Management - Food Craving

Macamana nk maintain weight gain yg necessary while pregnant and how to control the craving of food? Arghhh sgtla susah hokey! As for me, after few months ni I think my appetite da mcm uncontrollable and unstoppable. Even encik nizam or my colleague pon akan geleng2 kepala if I eat or buy something else after finished  one. hahahha :-p Logik x mcm tu? Penat jugak fikir. Latest check up, at 27 weeks i've gained another 2kg and my baby weight was just almost a kilo... Actually I started gaining weight on my 5 months ++, with 2 additional kgs from previous checkup. Normal kah kenaikan berat badan itu? Chronology of my weight during pregnancy was (seingt daku laaa ... ) : 

Me before pregnant : 52kg
Me at 3 months      : 52.5kg
Me at 4 months      : 52kg

Hani - Ina - Me n bb @ 4months
Me at 5 months      : 54.5kg
Me at 6 months      : 56.5kg

Memang xbyk sgt gaining weight, but my concern is 2kg per months tu acceptable ke? uhuhu Puan Doc xde ckp pape pon about me gaining 2kgs per months. I hope nothing's wrong... The thing is my appetite ni da xdpt nk control, if i keep on like this then at the end how will it be, still 2kg or more? haishhhh... geramnye! Geram dgn selera makan ni. Da la pantang tgk makanan especially chocolate, choc cakes and kuih2 manis. Aarghhh cannot resist!

I'll make sure I've this stock at home! And encik nizam will always avoid 'this' section while shopping! ahahahah

Craving for this, but hv to control. Mahal kn :p

Choc Indulgence! Auwww

Kuih Bakar hv been my fav even before pregnancy yaa...

Mud cake..the moist, soft texture and when it melts in the mouth...owhhh!!!

Some say that when the baby is a girl, u'll be craving somthing sweet... ( I dont know whether it is true or just a coincident) but true, that i'm craving for this all. Encik nizam always advise me to take good food for baby...sometimes i get to thinking whether he's really concern bout me or the baby hahahah... Well, to be positive.. it's for my own good whereby the baby's health also my concern and my health issues also will be affected her.. kn? 'Makan jekla ape2 slagi boleh, nnt da bersalin..dlm pantang.. xde maknaye lagi'...Terngiang2 dgr suara org ckp benda yang sama...tapi of cozla daku xberani nk makan pelik2 kn..uhuhuh even now, mangga pon da xbape nk suka. :p Gladly, time pregnant, baby always hv the same taste of food as me. Baby pon xsuka doyan~ Me too dun like!

Whatever pon, this is what i get from pregnancy.about.com
First of all, no matter what you weigh prior to pregnancy you must gain weight. Women who are clinically obese still need to gain at the minimum 11 pounds, and women who are underweight need to gain more than the average statement of 25-35 pounds, usually at least 10-15 pounds more depending on the severity of the weight problem. As in babycentre.co.uk weight estimator table...

 

And what I did, I checked for the pregnancy weight gain estimator at babycentre.co.uk. From the summary, it says that 'You will probably gain 11.3 kgs - 15.9 kgs during your pregnancy.' So, my problems solved! hahaha (solve ke?) as stated, i've normal weight and should be gaining about 1.6kg- 2kg per months! Kne make sure that next time... gain dalam range itu! Huhhh semangat!!! Anyhow, most important here are few reminder for me, and mother-to-be out there too! 
  • Be concern bout your health
  • Eat healthy food!!! You dont want ur baby eating junk rite?! (uppsss sori if it's offensive)
  • Do execises though it's just a walk to the parking (it's me) or walking up and down the stairs (that's me too...coz i've to get my food supply downstairs hahahah)
  • Be positive about everything (best thing is stay away from getting annoyed by others..just plug in your earphone hahah and ignore them! sobsob if i could hv 1! encik nizam can I lend yours? Or... its better if I hv my own... ^o^)! :-p
  • Dont forget to smile!!! =)
  • Always concern and treat your partner well! Coz sometimes, some think that pregnancy is all 'me' that being pregnant, and 'me' is in emotional state or whatsoever. But, it's not right to only hv the spotlight to yourself. 'He' also hv the right to enjoy your pregnancy moment together with you. 'He' also wants to feel and know your condition as if he's in your shoe. Dont get too emotional, or even better...dont even start to be emotional. Share it together and love each other even more! 'Syurga isteri dibawah tapak kaki suami'... eloklah sentiasa bermaafan dgn suami, lebih2 lagi ketika mgandung!
I'm enjoying my pregnancy moment! Hope u all enjoying it too! 

Friday, March 18, 2011

I'm in my 3rd Trimester!


Wow! Im already started my new trimester, which is the last one. By now, i should be bz counting my weeks and days, be very & xtra careful of my actvty and be more concerned about my food consumption! This is most important!!! takutla nk dekat2 due ni, detect diabetes ke blood pressure issues... urghhhh sgt2 risau. but hopefully everything's fine... (Last check-up..doc pon ckp im healthy and baby pn ok! Gud baby, u behave well!!! Teruskan usaha..uhuhuh)

Owhhhh...as there's no more semester left after this, uhuhuhu i should br ready of my preparation facing the due! Kalo difikir2 makin kalut pulak rasa, and am i ready for this? Mmg ready nk tgk org yang duk tendang2 dalam perut, xsabar rasa hahha tp... byk btul cabaran sebelum dan selepasnya kn? Er..cabaran kah? I think to be precise, its a responsibility!

Bila teringt balik, masa awl2 kawen dlu...rasanya baru jek sbulan kawen tapi ada je keep on tnya 'ada kabar baik ke?' or ' da berisi ke?' uhhuhuh secara logik, xdela scepat tu kn, tapi rezeki tu suma atas kuasa Allah. Sape yang bakal kawen tu akan alami mende yg sama gak, cm da 'adat' org melayu, suka mgusik2.. heheh xpela..masa tu awl lagi. Tapi kalo kne pulak pada yang da setahun dua kawen tu, xde rezeki lagi untuk dapat cahaya mata...mau gak terguris hati dan perasaan.

And actually i nak share my pregnancy experience. At first, i know nothing  and xtau pon ada supplement yang membantu kepada kehamilan. But gladly, i've friend yang sharing this info with me. Dia suggest try ambil asid folic, sesuai bagi wanita yang merancang kehamilan. Ni adalah salah satu usaha la kan, yang selebihnya kita berserah pada Allah s.w.t. Niat tu penting, jangan pulak taksub. Kuasa Allah la yang menentukan segalanya! Kena keep in mind ya. Anyway, asid folic ni digalakkn diambil dalam bentuk pil (bole didapati di farmasi) ataupon dalam makanan seharian contohnya sayur hijau (bayam), jus buah dan bijirin. For those yang telah hamil, doc akan suggest untuk ambil asid folic for the first trimester. Ia dapat mengurangkan risiko bayi dari mengalami kecacatan. Wallahua'lam. 

Tapi for the 1st trimester ni, kne be extra careful la sbb kandungan fragile and as for the first-time-to be parents ni, we dont hv experience kan. Careful of ape yang dimakan, kurangkan aktiviti outdoor and paling penting jaga emosi. Morning sickness in First trimester is common. Some gone through difficulties, meanwhile others do not experience it at all. (Lucky!) Huhuh me? I can say, mine was 'suam2 kuku' morning sickness. Early stage, i feel very tired and exhausted during night time after work. I'll be sleeping early after my Isyak prayer, and sometimes I dont have the strength to hv my dinner. I experience it more during end of 1st trimester, for bout 2weeks. Headache and feels like kepala berpusing2, cant even opened my eyes. I do not dare to take any pills coz its giving more pain than cure! Seriously! I think as I reach my 14 weeks, the symptom reduce and there's no more sickness except... i lost my appetite! 

On the 2nd trimester, asid folic will be changed to OBmin or pramilet which is multivitamin to help mothers more energetic and for the development of baby. Few check-ups done until i'm in 5months of pregnancy... i loss few kgs, and the nurse and doc advised me on gaining some weight for the next visit. (huhuh... mmg terasa penat nk telan makanan). The beauty of 2nd trimester was, baby 'first kick'! Subhanallah. I felt it when i was doing my isyak prayer, kebetulan masa tu baru nk solat. I felt the kicking... and cant wait until finishing the solat to tell encik nizam about it. (astaghfirullah.. cobaan btul! :p but it was amazing! Amazing feeling!) When I asked encik nizam, to feel the baby... then, my baby start kicking and it was a strong one. ( I said to encik nizam that the baby wants to show ayah that she's there! Cute! Wonderful moment...) 

Until now, she's been kicking, moving, punching and more action packed drama after meal taken! Masa mula2 tu, terasa at one spot je, i mean baby movement but now... i can feel more than one, serentak at opposite spot. mayb she's stretching kot. hehhehe... membesar suda! Pregnancy, i can say it is the most wonderful moment a woman can experience. Though a few went through difficulties but at the end, it was something that is maturing one self. Realising the responsibility of parenthood, its emotional. 

'Maturity of human being develop when one starts to take a challenge, solving a problem and facing the truth' - Me

Thursday, March 17, 2011

Bedding Set

Sangatlah susah nk decide kat mana nk bli baby bedding set, sbb first of all, we've no experience. Then, ape lagi kne start survey la kn. Nak kata cerewet, xjugak..sket2 la kot. Da jalan bape byk kali kt shopping mall but end up, mmg xbwk balik bedding set pon coz mostly jual tilam yg nipis and bukan dari kekabu. Most recommend beli tilam kekabu, sebab mayb selesa sket kot. I dont know, but from experience it's the best la! Bole tumpang tdo skali hahahahah Sebenarnya xsusah la nk cr set tilam kekabu ni, kdg2 ada je jual kt area sg buloh, kt banting pon ade kedai kekabu ni. But we've no time la nk jalan smpi sana. (Alasan... :-p) So what i did is surfing internet jekla... Im an online-hopping Queen! hahaha Anyway, bila bersama encik google lebih senang kan...type saja baby bedding set or wutsoever yg related to set tilam baby will be listed. 

Lama jugak survey sebabnya harga online adalah a bit mahal plus ada delivery charges. And some mmg mark-up harga. Bcoz pasaran tilam kekabu ni xmeluas kt kawasan bandar, and mostly we just can get it from kampung2... sape2 yang buat biznes ni kt bandar mmg berbaloi2 lah! uhuhuuh Benda ni mmg 'on demand'... Owh.. tlgla, rasa macam nk meniaga saje! Do u know that this set tilam (tilam + bantal kepala + bantal peluk ) sometimes jual sehingga RM100, some yg jual without sarung yerk. If ada sarung (cikai2 aje coraknya) i survey kdg2 nearly RM150. Senang sgt buat duit... Pada sape yg xbape tau pasal kekabu ni, senang sket kne tipu... coz, kdg2 diorg jual dgn hampas2 and ade campuran lain dalam tilam baby tu (sobsob...sian la kt budak yg tido tu...)
Seriously, bagi sesapa nk buat bisnes kekabu ni...digalakkn. Memangla brg ni on-demand. But jangan la buat bisnes tnpa ada mission and vission kan... kang xlaku, disalahkn patik pulak. Sebab sekarang ni zaman IT, so buatla promotion and update dekat blog/website/FB etc... mmg berbaloi. Berbalik pada set tilam td, I bli tilam tu dari Kelantan..org kelantan kot. uhuhuh tp bukan 'org indonesia' mcm cite HKLBR tu. (hikhik kelaka btul la watak bomoh indonesia tu) I jumpa dienye online-mall tu, then add kt FB sbb xle view gmba... try search Puan Ira Nasrinmall. Masa tu kebetulan die buat sale, and the price was about RM 70 including pos laju. 
Inila gmbaran tilam bb.





This is the last piece, mula2 tu minat kaler biru turqoise (xtaula ...da gile kaler biru itu) tapi, reply dari puan ira, tinggal bape design jek coz cepat btul jualannya sejak dari start buat sale. sobsob... saya sgt sedih tp beli jugakla... :-p Anyway, i xbape suka kaler itu... and masa survey itu jugak, i sbnrnye interested utk order dari sini. Tapi, bajet lari plak kan... Aaaa sgt tertekan masa tu, sbb da jatuh cinta dengan designnya!!!! Frust... :-( Anyway, i wish bole tempah set sarung, and another bantal kt situ.. Saya sgt2 nak! puhliiissssss~ very nice tau hasil kerjanya! If I tempah the whole bedding set for baby, it is about RM200 tau! but bila pikir2 blk, mmg berbaloi sebab u'll be satisfied! Anyway, coz of 'guys doesnt understand it' i just grab the set tilam from Puan Ira, and tempah sarung for baby bedding set @ bilikjahit anggunflora! (Yuhuuu!!!!). Thanks to Pn Ira for the best price baby bedding set!!!

Aaa xsabarnya nk ukur tilam baby, untuk tempah set sarung tu! Hikhik... Hahaha lg over dari baby (encik nizam tentu xpaham... nape la runsing sgt pasal kaler tilam baby tu hahaha) Kalo u all gi belek2 website anggunflora tu, mmg jatuh hati! Kt FB pon ada... just search for it! Im very particular with color and corak2... tp this one, and design... she knows what she's doing! Thumbs up!!! (Next time la kot, kalo ade rezeki, i'll be buying the set from anggunflora...) Apekah??? Adekah saya mengidam set tilam????!!! (-_-")

Very nice kn? I told u!!!
Another design yang cute jugak

This is my faveret!! Aaa tlg la buat cmni utk baby!!!

U know what, bila payah cmnila rasa nk jek belajar menjahit. Bukan apa, kalo ikotkan, xsusah pon buat mende ni...tp the skill was rare. Xsume orang ada skill ni and nk belajar! And sebenarnya, ada gak pasang niat untuk belajar menjahit, but i think i've to wait until i da deliver kot. Hurm.. really happy da share pasal tilam baby ni, sbb penat tau mencari2... Anyway, tilam baby tu kne jemur dlu tgh2 panas selama beberapa jam, bhari2 la sebelum guna... elakkan dari rashes and gatal2. After that, sarung yer... heheh I think after this, i buat entry pasal CD. What is CD stands for? wait for the next entry!
Stay tune!!! Enjoyzz

Wednesday, March 16, 2011

School Holidays & Wedding! I'm sharing mine...


Bila musim cuti skolah jek, banyakla dapat jemputan kenduri kawen ni. Banyak sampai xter'attend', yang dapat dtg pon yg dekat2 and yg 'penting2' je. Bukanla yg xdpt attend tu xpenting, tapi maksudnya ada priority la kn. Mana la larat nk attend 2-3 wedding shari, bengkok kaki ni. Badan letih, kaki penat... yang dalam perut ni pon berpusing2. hikhik... Sori pada kwn2 yang mengadakan kenduri kendara tanpa khadiran saya! Xpe, xpenting pon kehadiran saya selagi majlis tu dapat diteruskn. Tapi maaf juga kerana terpaksa menolak dan sekali gus tidak mhadirkan diri atas sebab2 tak dapat dielakkn. Da masuk bulan ke-7 ni, rasanya weekend semakin pack dengan aktiviti... dan ahad adalah hari 'wajib' balik ke Cheras, kalo xbalik tu...rasa cm xcomplete. 

Tp insyaAllah, mayb pada 27th March ni xdpt balik Cheras, sebab da book kelas antenatal kt DEMC. Xconfirm lagi eventhough da book, sbb organizer xcall untuk make payment. So, pending... encik nizam da dok risau pasal antenatal class ni, sbb die yang deal dgn organizer tu and da confirm ms gi checkup aritu, nama mmg in the list but xde dpt call lg dr diorg ... then the date da dekat tinggal bout a week ++ jek. Apa yg bole dibuat adelah, tenangkan encik nizam and make a plan... if the organizer xcall by next wednesday, then..encik nizam has to call the organizer for info. Yela, kami pon excited gak nak gi kelas tu (saya atau encik nizam? huhuhuuh) Encik nizam da survey on the activity for the day, and die lagi mengambil tahu lagi byk dr saya tentang perkara2 ni. huuhuh 'ayah sayang baby' la katakan.... tu yg encik nizam berkobar2 tu. hikhik ... 

Owh berbalik pada topik School holidays tadi, pasal kenduri kendara...teringat pulak zaman mula2 decide untuk berumahtangga. Merisik, Bertunang, Nikah, Kenduri Kendara... biasalah adat melayu. Sume pon telah selamat saya lalui. Alhamdulillah, selesai dengan baik tanpa sebarang kekusutan hutang piutang. Maklumla zaman sekarang ni kan, banyak skim pinjaman yang ditawarkan, digunakan oleh muda-mudi untuk menampung perbelanjaan perkahwinan. Tak salah pon jika mereka menggunakannya, cuma bergantung kepada kemampuan dan keperluan masing2. Janganlah setelah selesai majlis, salah faham terjadi akibat kegagalan melunaskan hutang2 ini nanti. Banyak persediaan yang perlu ada pada masa ini, terutamanya bagi pihak lelaki. Wang hantaran sekarang pon rata2 sudah mencecah RM10k, minimum. Belum lagi barang hantaran, mau 11 berbalas 13... terpulang pada setiap pasangan dan kehendak keluarga. Mas kahwin paling penting, dan baru2 ini, ada majlis agama islam negeri yang sudah 'update' jumlah terbaru bagi jumlah mas kahwin bg pasangan yang ingin berkahwin. (Sila update di website majlis agama islam masing2 yer)

Wah kusut dibuatnya bila difikir2 tentang belanja kahwin ni. Majlis kenduri kendara, sedikit rumit bagi yang berada di bandar sebab kne book dewan lebih awl (bagi yg ingin mengadakan majlis didewan), katering, mak andam, photographer dsb. Ada yang katanya, perlu book dewan 1tahun lebih awl bagi memastikan tarikh dan majlis yang dirancangkan dapat diadakan. (siyes, xtipu) Kad kawen skang pon da mcm2 design, kalo ikutkan nafsu...memang nak je bli yang cantik2 tanpa mgira harga, tapi malangnya kami tiada sponsor@ saya bukan anak hartawan. Bila difikir2 balik, kad kawen tu, akhirnya akan dibuang dan di'recycle'. membazir2... Disebabkan masa buat kad kawen tu, encik nizam yang baik hati men'sponsor', saya pon jadi xsmpi hati untuk membazir duitnya. hehehe (mata kelip2... *o* tima kasih yer encik nizam)
Lupa plak, prosedur kawen tu jangan lupa review ye! Borang2 yang perlu, HIV test, dsb... jangan last minit buat, nnt terkocoh2... maklumla mne tau tok kadi@ imam xramai. Masa saya nak jalani proses ni pon, saya mmg ada notebook untuk suma update and checklist. Maklumla, xde sape nk tlg uruskan, lagipon da terbiasa menguruskan diri sdiri.. anak perempuan pertama la katakan. Kalo ada kakak, bole la jugak sebuk2 sharing2 ye x... hikhik kakak ipar masa tu pon tgh sarat mengandung. Setiap checklist tu nnt, apa saja update akan diupdate kepada encik nizam sebagai reminder. (kita kne lebih organize dr orang laki ni, plus kdg2 diorg lupa sbb byk keje)

Tsenyum sdiri lak bila ingt balik time2 nk uruskan majlis sdiri, sebab rasa mcm uruskan perkahwinan orang lain, bz xhengat sehingga hari sebelum nikah...sebok gi pasar bli telur, bunga..mcm2 heheh tapi enjoy! Sebab Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, dan semua orang (family, jiran, kawan2) memberikan kerjasama 100%. (Terima kasih semua!) Terima kasih buat pengapit saya, Hawa! (ko kawen mmg aku xkn jadi pengapit la kn :p Anyway thanx sbb byk tlg!) Encik nizam juga!!! Banyak tlg dalam urusan majlis belah saya uhuk2 (terharu -_-" ) Memang bersyukur sebab majlis da selesai  dan berjalan dgn baik!(bg yg xkawen lg, korang akan tau mcmana rs lega itu)  

Checklist2 tu masih ada, bg yang nk, sila la komen ke email... masih ada dlm simpanan. Kalo nk any recommendation on tukang jahit, mak andam ke katering bole la disuggestkan... tp xtaula korang puas ati ke x. Tp yang masa wedding saya aritu, Alhamdulillah bab katering, ramai ckp sedap! Mak andam pon dapat bisnes kencang hikhik begitu jugak dgn pelamin. Saya recommend tukang jahit untuk baju nikah, sbb encik nizam sangat2 puas hati dgn jahitannya. Anyway, saya pon nk share few pic of my engagement and W-day! Enjoys...

Majlis bertunang selesai dengan selamat. Amin.


Hantaran Pertunangan (mine was cream-gold theme made by myself ^_^ )

My hantaran for wedding made by Khaula!
It is a long journey but as time goes by, it becomes a short and simple stories known as memories... but it's a sweet one!




Bencana Alam dan Hikmahnya

Setiap sesuatu kejadian ada hikmah disebaliknya dan peringatan bagi umat-Nya yang mahu berfikir.

Firman Allah bermaksud: 
Dialah Tuhan yang mencipta mati dan hidup untuk menguji kamu, apakah kamu yang lebih baik amal perbuatannya, dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun.
(Surah al-Mulk, ayat 2). 

Terbaru adalah kejadian Tsunami yang menimpa Jepun, yang mana mendapat liputan dunia. Bencana ini pernah menimpa Malaysia sebelum ini dan kini Jepun sebagai sasaran. Apakah hikmah disebalik bencana alam ini, apakah yang cuba disampaikan oleh Maha Esa kepada kita hamba-Nya? Sama2 kita renungkan. Dalam mengulas tentang bencana alam yang terjadi ini, pertamanya marilah sama2 kita bersyukur terlebih dahulu, kita terselamat daripadanya, namun kejadian seperti ini sangat2 tragis dan ucapan takziah pada penduduk Jepun dan mangsa2 Tsunami. Tidaklah lengkap iman setiap insan jika tiada belas dan kasihan pada saudara-saudaranya. 

Bersabda Rasulullah s.a.w: 
“Kalian tidak akan masuk syurga sebelum kalian beriman. Dan kalian tidak dikatakan beriman sebelum kalian saling mengasihi satu sama lain. Maukah kalian aku tunjukkan suatu perkara yang bila kalian kerjakan bakal menyebabkan kasih sayang di antara kalian? Sebarkan ucapan salam di antara kalian.” 
(HR Muslim)

Pentingnya ucapan istirja' ketika ditimpa musibah atau bencana sebagai mengingatkan kita kepada kekuasaan-Nya dan kita sebagai hambanya hanya mampu berserah dan bersabar.  

  إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهَ رَاجِعُوْنَ
 “Sesungguh kita milik Allah dan kepada-Nya kita kembali.”

Apa yang diperlihatkan daripada liputan2 berita menunjukkan ketabahan mangsa tsunami dan rakyat2 Jepun dalam menangani musibah dan ujian ini. Walaupun kesedihan dan kerugian yang dialami mereka, namun dari perspektif yang dapat dilihat mereka tenang menghadapinya. Saya kagum! Alhamdulillah, mereka tidak berputus asa dan cekap menangani situasi ini. Adakalanya terfikir, jika ditimpakan Allah kepada kita musibah sebesar ini, mampukah kita sebagai umat-Nya bersabar dan tenang? Mampukah kita redha dan tidak menyalahkan qada' dan qadar-Nya? Wallahua'lam... Minta dijauhkan musibah ini, namun kita sebagai hamba-Nya hanya mampu redha atas setiap ketentuan yang bakal menimpa. 

Takziah, takziah dan takziah pada mereka yang ditimpa musibah dan diuji oleh-Nya, sesungguhnya ia juga adalah sebagai peringatan kepada yang lain. Namun ada juga kata2 yang tidak elok, seperti gah dan bangga mengatakan bahawa ia adalah akibat angkara dan perbuatan penduduk2 negara itu. Haruslah kita beringat2 atas setiap yang dikeluarkan dari mulut dan perbuatan kita.

 Allah berfirman
إِنَّ اْلإِنْسَانَ لَيَطْغَى. أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَى
“Sesungguh manusia benar-benar melampaui batas kerana dia melihat diri serba cukup.”


Secara peribadi saya berpendapat bahawa, hanya Allah mengetahui apa yang ditimpakan oleh-Nya pada setiap individu. Tsunami yang melanda ini samada adalah akibat dari kerosakkan yang dilakukan manusia atau adalah proses semulajadi alam, semuanya adalah diluar pemikiran kita. Disebabkan itu kita xboleh menilai dan meletakkan salah pada mereka yang ditimpa bencana ini dan yang terbaik adalah membantu sedaya mungkin, memberi sokongan bagi mereka terus gigih membentuk semula kehidupan serta sebagai umat Islam, kita berdoa agar saudara2 kita ini sihat sejahtera. Meringankan beban yang ditanggung adalah jalan terbaik bagi menyelesaikan masalah dan membantu mereka, menuding jari bukanlah penyelesaiannya.

Sedikit paparan kejadian tsunami di Jepun bagi iktibar kita bersama. (Cdt to http://melayukini.net )

Tsunami setinggi 10 meter yang melandar bandar Iwanuma

Lapangan Terbang Sendai selepas dilanda oleh tsunami setinggi 10 meter

Pusaran air sebelum tsunami di pantai Ibaraki

Kebakaran di tempat penapisan minyak Ichihara selepas gempa bumi berlaku

 Beristighfar dan bermuhasabah diri. Marilah kita sentiasa beringat2!