Pages

Wednesday, August 24, 2011

Ulasan Barangan Keperluan Bayi & Ibu

Arini sebab kebosanan yang amat sangat, maklumla mood raya tu menerjah2, bukan aku kata aku eh...org2 kt opis ni. Aku? Adela sket tp xcapai tahap maksimum cm sebelum2 ni. Banyak benda nk fikir and uruskan, jadi aku adelah lebih dari serabut dan kusut. Disebabkan kekusutan inila, baik aku buat sesuatu supaya bole la function sket otak aku dr asek 'hang' je :p Arini aku nk komen and give some review on barang2 bayi & mommy's. Before aku komen aku nk jelaskan yang komen and review ni xde kaitan dengan yang hidup atau yang mati and it's just based on personal experience. The experience itself differ from one another, of course. Xde isu untuk aku mburukkan sesuatu produk, tapi mungkin bg produk yg aku xbape nk bkenan tu mayb diorg bole improve their product's quality and so on. As I've said just now, it's just a review as a customer and user.

Barang2 baby
Lampin Pakai Buang
Barang2 yang penting contohnya lampin bayi, aku guna PetPet. Aku ade bli CD but xguna lg, encik Nizam kata guna lampin pakai buang je la dlu, xnk susahkan babysitter.
My Comment : Alhamdulillah, Nabilah serasi. though this brand is cheaper than few brand yg available, syukur sgt kami dpt berjimat jugak and Nabilah pon xda rashes. My SIL cakap PetPet ni tahan lebih lama dari segi penyerapan. I applied nappy liner atas PetPet, untuk elak rashes pada mulanya, but without nappyliner Nabilah ok, kiranya my baby's skin tu xbegitu sensitif. At 2MO, PetPet bole bertahan lebih dari 4jam. And boleh dianggarkan lebih kurang 6-7 keping PetPet sehari.

Clothes, Mitten & Booties
I would prefer a common brand that is pureen. Fabric and design very simple and nice. I would prefer socks than booties, sebab lebih grip and fit. Differ from booties tu, baby's feet tu kan very small nmpk pelik bila pakai sarung kaki besar.

Shampoo, Baby bath
I would prefer johnson&johnson. Sebab ade head to toe, i think xbyk brand ade this kind of sabun. I ade guna terderly (kalo xsilap) but change to johnson&johnson coz of the 'head to toe' shampoo, so lebih selamat sketla nk apply to baby's hair.

Bottles
Avent, I xguna lg. Coz usually my baby myusu direct from storage bottles yg dihantar ke babysitter. Autumnz bottles, xbape nk fit dgn medela swing. bape kali dah susu tumpah... tensen gak. But it's not a big problem after u knew it.
My comment : Aku lg prefer bumblebee sebenarnye, sbb mmg sesuai sgt dgn medela but u have to buy another bottle medela bottle nipple utk simpanan. Coz, bumble bee xdak bg bottle nipple, penutup botol tu xleh bukak. Thanks to autumnz penutup storage bottle bole bukak, just bli bottle nipple jek.Aku xtry guna plastic storage lg sebab mls nk susahkan pengasuh tu. bole je aku simpan dlm tu, tp before gi keje, kne la tukar masuk dlm botol. Huh..leceh gile.

Sterilizer& Warmer
Brand yg kitorg bli adelah Jingle Jungle. Rupanye seakan2 Little Bean. Bli kat kedai Baby Manja Bangi. Pada mulanya, xconfident la dgn brand tu sebab dalam kepala dah aim little bean, pastu belek punye belek rupanya dia product Fab Mom, ape lg dgn harga pakej kitorg pon rembat.
My Comment :Alhamdulillah, functioning well. Cuma part warmer tu, xreti nk guna lg. Aritu try panaskan thaw EBM yg beku cm lmbt je...so rendam dgn air panas suam jek, lg cepat. Mne xnya, anak da mrengek2 nk susu, xsempat la nk tunggu warmer tu.

Travel system
Aldo Ego car seat, bole pakai from newborn until 4YO (0-18kg). Kenapa kitorg pilih carseat ni? Mende ni mmg kitorg survey lama la... nak cari carseat yg convertible and can be used longer. For baby and toddler. My Comment : Mmg sesuai dgn citarasa, and price is reasonable (murah gak sebenarnya compared to other brand). Masa pregnant tu gila dgn combination kaler merah hitam, and luckily they have these colour. Yg ni kitorg kne book sbb terlalu laku kt one baby world. heheh and now baby love to sit and sleep kat carseat ni, mayb comfortable kot.

 For stroller, kitorg mmg xde idea nk bli camane but what we have in mind is it must be something that can fit into kelisa. Can u imagine? It's like we hv few choices only. Usually baby stroller tu mmg big in size except yg 2 in 1 which is more expensive than what we expected. Coz we already hv carseat, we just need the stroller alone. Desperately finding one, and at desperate moment masa tu tgh shopping and baby is sleeping, tgn mmg da lenguh la nk dukung, we got this stroller from sweetcheery.
My Comment : A very simple yet convenient for our baby. About RM300++ jugakla. But ayah will do anything for our baby, and there goes his money =p

Enough with baby's stuff though there are a few yg aku xstory lg, but up there are the important one that I remember. And now, mommy's thing to share.

Breastpump
Medela Swing is the choice. Puas dah survey, coz of 1st timer so what I did is cari comment org pasal Bpump. Ramai yg suggest spectra juga, and begitu rmi yg puas hati dgn Medela. As this is a present from Encik Nizam, i cant demand more but be more thankful for the gift. ***Nk kua duit sdiri pon xbape nk mampu kan*** heheh
My Comment : luckily, i got this friend now. I can pump anywhere. Pada aku mmg berbaloi ade Swing, Freestyle xyah cakap la. But for beginner like me, Swing pon da cukup sbb mula2 production susu kurang. So mmg sesuai sgt. And pada aku, xdela amek masa byk sgt if kita da get used dgn pump ni. Recommended!

Nursing bra
I have a few brand yang I dah cuba and guna. From Mothercare, Fabulous Mom and Autumnz. Mothercare I bli masa pregnant, and the price most expensive from other brand I got. Sebaik guna duit sdiri hehehe. Fabulous mom I bought yg padded 'Lydia Multiway', 'Kelly' and sleep bra 'Sarah' which I hv a lot in stock =p Then, I bought Autumnz from one baby world online shop time pantang.
My comment : I LOVE LOVE LOVE Sarah sleep Bra, i have more than 5 pieces oredi. Sgt2 selesa. Even I wear at work hahaha Kelly is 2nd and Lydia I wear just few time. Xselesa pakai time breast overload. Sakit~~ All are from Fab Mom! Thumbs Up!!! Price pon mmg reasonable. Mothercare nursing bra is  like kelly type and they are ranked same as Kelly. Colour yg ade black and white. So-so je... xattractive. =p Then, the last and I will never buy this brand again **for nursing bra** is Autumnz. The design sama mcm 'Sarah' sleepbra but kain tu cepat longgar after u breastfeed ur baby/pump. Mayb material kain, and mine yg 1 tu da koyak sket hurm... pity, material kain dia sgt mudah koyak.

Tungku
Aku bli tungku moden and sgt2 berguna dikala pantang and after.
My comment : Mmg recommended! just panaskan for few minutes and the da boleh guna. Not only me, my family pon turut guna if ade sengal2 bdn org cramp.

Set Bersalin
Aku bli Nona Roguy. Yg aku da try pil phytonatal, minyak serbanika, rempah mandian dgn air akar kayu.
My comment: buat sesapa yg mmg sembelit or xlawas even before pregnant lg cm aku bagus makan ni. Mmg mudah ler sisa toksik tu keluar. Perut pon sedap je sepanjang pantang. Aku makan ni after 2weeks bersalin, takut efek baby but Alhamdulillah baby ok =) Air akar kayu tu aku telan je, buat panas badan.

Aku pon da xde idea dah nk tulis ape. Kalo nk tnye pape boleh komen. Hehhe nk keluar bli brg jap =p Daaa..~

2 comments:

Beyd said...

eh sama plak dengan carseat iskandar.hehe

J1£P said...

terima kasih untuk komen anda terhadap storage bottle autumnz dan bumblebee. i pinjam kan medela mini electric plus kat kawan i. sekarang nak belikan storage bottle. baik saya dapatkan bumblebee kerana autumnz yang tak berapa fit. nanti tumpah lagi bazir dan leceh.