Pages

Friday, May 6, 2011

Air Penawar

Air Penawar untuk bersalin atau lebih glemer dipanggil 'Air Selusuh'. Xtau gak dari mana dapat nama selusuh ni, tapi ia adalah seperti satu adat bagi wanita hamil yg hampir bsalin meminumnya. Tapi to me, lg suka panggil ia sebagai 'air penawar' sebab berasaskan ayat Al-Quran., xdela  dengar cm air jampi ke ape kn :p... seram pulak panggil air selusuh aahahah. Sejak dari start bulan ke-8 da start survey2 cara2 untuk buat air penawar ni, disamping cuba mintak my atok tlg buatkan... heheh saje bg die busy2 sket, dr dok sebuk risau anak cucu...xsenang hati. Heheh and I found this site yg terangkan cara2 mbuat air selusuh sama seperti yang my atok ajar, referring to Al-Quran and As-sunnah. Disebabkan air yg my atok bg da nk abes pon, so..I decided to do it myself or ask encik Nizam to do it for me (hehhe encik Nizam, u owe me!) Xpe, I pon nk try buat air selusuh ni sdiri, sama2 buat nnt dgn encik Nizam. Tp kalo encik Nizam tlg buatkn, bagus jugak. InsyaAllah..berkat doa suami, segalanya dpermudahkn :-)

Anyway, for my reference and others yang sudi baca, I letak kt blog ni la okeyh!
  • Air penawar ni berunsurkan air atau/dan minyak. I'd prefer air, coz mudah sket nak telan and sapu2 kt perut. 
  • Air terbaik adalah air zam2... Depends, kalau ada supply air zam2, boleh la guna. Kalau xde, air mineral @ air masak pon bole, InsyaAllah.
Cara2 membuat dengan membaca ayat dibawah dan ditiupkan pada air penawar itu.
  • Al-Fatihah
  • Ayat 21-24 Surah Al-Hasyr
  •  Selawat Syifaa

  • Doa
Terjemahan : "Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (nama isteri bt nama ibunya) penderitaan bersalin, dengan rahmatMu, wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya".


Air bolehla diminum dan diamalkan, InsyaAllah bagi membantu dan memudahkan dalam tempoh sakit bersalin. Tp me, da start minum da pon... ahahha. Minum je, sebab air tu skali dgn air surah yassin. So pas ni dah boleh buat air penawar sdiri... =) 

Selamat mencuba, mudah2an membantu!

3 comments:

~Yun~ said...

tq 4 sharing dear..orng ckp mmg elok kalau suami kite yg buatkan air jampi ni kan? =)

Puan Nurul said...

heheh btul2! :p Nnt yun suh husband buatkn la.. hikhik

b.E.L.L.e said...

salam mommy-to-be..hehe..samelah dear..kite pon mtk tlg enchek suami buatkan..org ckp lebih berkat klu suami yg buatkan, kn?so, jom ler same2 amek keberkatan air selush dr enchek suami spy mudah bersalin..hehe..btw, im folo and link u.. =)