Pages

Wednesday, May 11, 2011

The symptom

Setiap hari adalah hari mengira minggu, walaupon sdiri da tau seminggu ada 7hari, tapi still nak kira jugak. Sama ada excited atau neves adalah tidak diketahui. Hampir setiap hari jugak orang bertanya, da berapa minggu, da berapa bulan, bila nak cuti, bila due bersalin dan kenapa xcuti lagi... Jawapan tetap sama, mcm da siap skrip. Dalam hati rasa mmg nak cuti awl, tp rasa cam terlalu awal pulak nak apply cuti sebab simptom2 untuk nak bersalin tu xbape nak tangkap lagi. 

Lately memang dok hari2 surf pasal simptom2 bersalin ni, so that aware bila kejadian itu mau terjadi. Tapi disebabkan me is kurang sket sense bila luka, sakit2 kecik...contoh luka berdarah... xsedar bila berlaku, apa punca. So...bgtau Encik Nizam semalam, takut xsedar simptom2 tu terjadi sebab xde rasa sakit. Encik Nizam pon tau yg kadang2 xsume orang mengalami rasa sakit bsalin tu. So die cakap, be aware of simptom2 yang lain la kn. Encik Nizam pon ada baca and prepare for bersalin, more than me. Hehehe bagus jugak cmtu kan, kejadian manusia ni adalah sesuatu yang dapat menginsafkan semua org. Me? mmg xtgk la..lg2 nak bersalin ni, kecuali kalau ada yg tunjuk. Just xnak jadi neves...

Baby da cukup mature pada minggu ke-37 dan kira cukup bulan untuk bersalin. Kalau ikotkan, insyaAllah... nextweek is my baby's 37 week, EDD is 9th June 2011!!! Sebab tu dok updating simptom2 yg terjadi pada diri ini. Bilakah baby akan keluar? Xsure but I have to get myself prepared!!! I got this from here. I found it very useful, mcm detail sket kot.

Antara tanda2 awal adalah :
  • Bila terasa macam cirit birit dan perut memulas.Taik kuar pon macam cirit. Tapi actually bukan cirit birit dek food poisoning atau apa.Colouring pon lain sket (more to brownish/greenish).Okay, it might sounds gross but ini adalah hakikat yang perlu di ambil kira. - Rasanya skarang me cm sembelit, but kalau as for the coloring...same as it mentioned kot. hurm... tapi haritu cirit birit pasal salah makan... (er nnt stori mori kt post len hikhik)
  • Kerap terkentut-kentut - btul3x...rasa cm xleh nk control pulak. Cmne ni :-p
  • Pinggang terasa amat sakit.Mmg macam nak patah.Kot-kot selalu kena cramp during period before pregnant dulu, haaa..itu macam la tanda nya. - Pinggang sakit bila duduk or jalan terlalu lama. Normal kot. Tapi malam td masa tdo tu, pusing kiri kanan...'tap!!!!' bunyik pinggang mcm patah...ngilu plak rasa bila dengar bunyik tu.
  • Kelangkang agak sakit.Ini due to kepala baby menekan ke bawah.Adakala orang tua-tua akan nampak perut kita dah ke bawah.Kita sendiri kadang2 tak realized especially first timer. - Kelengkang ke yg bahagian ari2 ke ape eh? Kalau kelengkang mmg sakit tang peha, cramp jek rasa...byk sangat jalan kot. Kawan kt ofis kata, perut xturun lagi..cmne die tgk eh? Tapi, pagi td, masa mandi...tetiba rasa cm perut da ke bawah (rasanya itu adalah mainan psikologi... maklumla bila banyak sgt pikir, mula la nk imagine mcm2 kan :-p )
  • Dalam seminggu dua before bersalin , akan nampak lendir-lendir keluar .Lendir seperti gam.Ini kerana pintu rahim hampir menipis. - Lendir ni xbape nak paham tau! Sebab lately masuk ke ujung2 bulan ke-8 hingga sekarang, I think kerap sangat bendalir kuar... but not sure if kencing xlawas or bendalir. Mende ni salu jadi time2 nk period... keputihan ke hape xtaula.
Berguna x untuk korg sume? Ada lagi tau...yang ni tanda2 akhir lebih kurang 24-48 hours sebelum kelahiran.
  • kontraksi rahim - kontraksi rahim dan bahagian perut (braxton hicks) adalah berbeza yer. Kontraksi yg sebenar datang secara konsisten dan teratur.
  • sakit belakang - Sesuatu yang normal berlaku semasa kehamilan, tapi ia juga adalah salah satu tanda2 ketika kelahiran, bezanya ialah kesakitannya lebih kerap dan kuat dibahagian bawah belakang.
  • pecah ketuban - Tidak terjadi kepada semua, kadangkala terjadi secara natural atau dilakukan oleh doktor untuk mempercepatkan tempoh bersalin. Air akan keluar secara banyak, tanpa disedari. Hendaklah segera ke hospital.
  • bloody show - lendiran pekat bercampur darah keluar dari faraj.
  • serviks terbuka - pemeriksaan dilakukan oleh doktor setelah beberapa simptom diatas berlaku. Terjadi setelah pangkal rahim lembut dan menipis.

Anyway, rasanya tanda2 awal tu sikit2 muncul tanpa disedari....cuma hopefully me berada di alam nyata la kn hahhahah. Tapi lately mmg terasa pinggang kerap sakit, terutama when changing position ms tdo... berbunyik2 rasa pinggang. Then, after jalan2 tu mmg la kn. Kaki dah mula membengkak dan mengembang, xobvious but different from before. Perut menegang tu xyah cite la. Lebih kerap dan kadang2 rasa cm lebih lama sket dari sebelum ni. Then, ada jugak terasa like 'ngilu' or 'ketat' sperti nak period... whether it's a symptom @ my imagination, im not sure. Tp surely, it's not the time yet! Huh...xsabar nk tunggu this Saturday for next checkup with doc Mazita! Will update the condition soon!!!

Welcome to 36! 28 Days to go! The countdown starts now =)

7 comments:

~Yun~ said...

yun pn xtau psl simptom2 tu,penah terbaca je skit2,tq for sharing.. =)

Puan Nurul said...

Hhehe same here. Dah nk dekat ni, takut xsedar, tup2 nk da nk bsalin. Barang2 xabes kemas lg :p Hikhik tu yg rajin surf pasal ni. Risau plak tetiba ahahah

b.E.L.L.e said...

heee~~EDD kite dkt2 la..mine 7/6/11..

hmm..tnda2 awl 2 mcm dah ade...td g check up pon nurse ckp baby dh masok laluan..heee~~xsbr nak tnggu baby kua.. =)

hope puan Nurul take care yer..nnti update2 lah pic baby...heee~~ =)

Puan Nurul said...

wah dekat2 je ni, cm men lumba2 plak :p Besnye da gi checkup, cm seronok dgr update dr doc kn?! Hehheh same to you, take extra care =)

Ernie Isma said...

Sy 25hb 8 ni ckup 36w... Tp 2/3 arini skit perut mcm memulas, bile mbuang mcm cirit birit je.. Tp hkikat bkn. 2/3 ari jgk la bdn rse letih n lemau sgt2..... Adakah ini petanda klahiran awl ye? Ni bru ank frst.. Xda pngalmn.

Ernie Isma said...

Sy 25hb 8 ni ckup 36w... Tp 2/3 arini skit perut mcm memulas, bile mbuang mcm cirit birit je.. Tp hkikat bkn. 2/3 ari jgk la bdn rse letih n lemau sgt2..... Adakah ini petanda klahiran awl ye? Ni bru ank frst.. Xda pngalmn.

Ernie Isma said...

Sy 25hb 8 ni ckup 36w... Tp 2/3 arini skit perut mcm memulas, bile mbuang mcm cirit birit je.. Tp hkikat bkn. 2/3 ari jgk la bdn rse letih n lemau sgt2..... Adakah ini petanda klahiran awl ye? Ni bru ank frst.. Xda pngalmn.