Pages

Thursday, May 5, 2011

Sembang kosong


It's a Gift!!!

Seberapa yakinkah anda dgn pernilaian doc tentang jantina baby? Tadi baru terfikir2 pas ade sorg kakak yg menegur diriku dalam surau ofis. 'Kak, da bape bulan'? Me...buat dunno, sebab sblm tu kakak2 ni bersembang sesama sendiri. (Kebetulan masuk surau, ade 2org yg berbadan dua gak...then, rasa nk gelak) 

Akak1: da bape minggu kak? (xpuas ati soalan xdi jawab)
Me: (toleh belakang) Owh, da 35W..8bulan. (sebab surau agak kecik, so dapat agak la yg mungkin akak tu memanggil diriku! Ahahhaa aku perasan muda atau die, I dont know. Tp aku nmpk tua ke? ahahahha) 

hehheh masing2 pon angguk2, dan cakap xlama je lg. Pastu, disebabkn persoalan lambat dijawab, akak tu pon tnye umur diriku, and rupanye akak tu adalah tua sthn saja. Patutla dia trasa muda sikit. aahhahahahah pandai akak tu buat joke! 

Akak1: Anak ke berapa ni?
Me: 1st... (jwb sikit jek, sebab nk solat da masa tu :-p... owh malas pulak rasa nk sembang2 kt surau sbb xknal sgt)
Akak1: oooo...

Kakak2 tu pon sambung sembang sesama sendiri dan diriku mneruskn solat. Plus sbb su nak pinjam telekung, xle lah nk layan akak2 tu, bersambung yer kak~! Pas solat, akak2 tu masih lagi bersembang dan topik masih lg yang sama, topik ibu mengandung. Akak tu start tnya diriku lg pas abes solat, da gi scan? 

Akak1: baby boy ke girl? 
Me: Pempuan (xmjwb soalan btul... ade ke jwpn pempuan? girl or boy??? oo maaf saya neves)
Akak2: Bersalin mane? Dlu akak, masa anak 1st, 37W++ da bersalin....
Me : DEMC kot (cm xsure jek kan? hahaha neves org tnye mcm2.) Owh ye ke? Alamak lg 2minggu jekla lg gtu (imagine diri sdiri bsalin seawal 37weeks)
Akak1: Aku lmbt seminggu dari due. Pasti sgtla doc tu dpt girl, skali dpt boy
Akak 2: Mcm die ni la, kata girl..tp kua boy. Aku ni...kalo kua boy gak...aku pakai kn jek baju ropol2 pink tu! 
Me: Erk....boleh eh gtu :-p Xtaula..doc tu da ckp 3kali tiap kali gi check up.
Akak1: Ye2 jek doc tu. Buat 3d scan ke?
Me: (Alamak..3D ke aritu?) Er... scan biasa je rasanya, tiap kali checkup die scan. (sungguh blur skali)

Jadi...dari perbualan dengan akak2 tu, diriku mula pikir! Girl ke Boy baby ni eh? Doc tu kompem aritu girl, and even encik Nizam pon ada as a witness though we both pon xsure how to confirm the visual showed kn. Anyway, kalau doc tsilap predict pon, kita xboleh buat ape sebab it's still our baby...no matter the gender is. And pakaian tu hanyalah small issue jek, just pada parents with high hope jekla, they'll be a bit dissapointed. InsyaAllah, kami terima seadanya. The thing is, plan nk bli baju2 fancy2 pink ke ropol2 and all those gurlies thing tpaksa dibatalkn sehingga baby keluar! Huuhuhu...and have to mentally prepared for whatever I'll faced later. Encik Nizam, ur support is really needed, but hopefully encik Nizam xpanik! =P

And another thing, masa sembang2 tu, (I'd prefer to be a listener jek..coz hv no experience) akak2 tu sembang pasal demam kuning.

Akak2: Budak2 sekarang ni, senang btul kena demam kuning. Aku ingt xbahaya tau. Sampai la kawan aku cite, anak dia penglihatan xjelas, pertumbuhan lambat.
Akak1: Iyer... bahaya!
Akak2: Die efek otak baby. Bahaya..
Akak1: Iyer.... memang pon. (sambil belek2 tipon)
Akak2: Takut btol..ingt xbahaya...
Akak1: Da mak die xjaga mkn...
Akak 2: Huhu... (angguk2)
Akak1: Dlu anak aku, 1 hari je kne demam kuning, aku pelik 1 hari tu, tdo..xbgn2.. cuit2 pon xheran. Last2 akak ipar aku kata...nk kne kuning la tu. Pastu tiap ari kol 9 je, jemur die. Nk cek demam kuning ke x, picit sket pipi baby, tgk merah ke kuning.
Aku: Oooooo (dari td asek ooo aje)

Walaupon aku xbape gemar nk join sembang2 akak2 kt ofis ni, plus sbb xknal sgt...tp banyak jugak info2 menarik! Jadi, better aku dengar jekla kn. hikhik

Tadi baca blog Yun, die letak paper bag la senza as pic! Ahahaha br jek dapat SMS from La Senza, membership card nk expired. And ada few promo... Feels like nk gi  grab few things! Sungguh lama rasa xjenguk2 kedai istimewa tu. hikhik Ooo La Senza thanx for ur comfy undies design which I can wear it even till now (nearly 9months pregnant)! Sooooo comfy! =)

Mode: Shopping!

4 comments:

~Yun~ said...

kdng2 snok gak layan akak2 tu sembang,tp kite yg mude ni,cehh mudela kan..dgr jela..hehe!

besnye nk g shopping spentot!!membercard yun da expiredla plak,last renew ms nk bru2 kwin ari 2..happy shopping mummy! =)

Puan Nurul said...

Tula..dengar jekla kn :p Kalo rs kelakar, gelak sensorg... ahhaha

Ni rasa nk renew membership, next time bole pki lagi. Bukan bli selalu pon, tapi seronok bila dpt beli n ade less :p

Rosie Rose said...

same here... tak suka nak campur sembang, baik kakak2,macik2 kat opis or jiran. selalunyer topik kutuk2 org, ngumpat2... tu yg malas tu. tp pasang je ler telinga.. kut2 ada yg baik2 utk belajar. :)

Cik Puan Fara said...

kalo kt ofis, mmg kakak2 ofis excited sgt bila tau kita mengandung.. kasi nasihat, tips n mcm2 lah...
kita yg xde experience ni,tadah jela telinge..hehe